Hetaste skattefrågorna inför årsskiftet

Skattereduktioner för privatpersoner och företag och sänkta sociala avgifter. Skatterådgivarna Ulrika Lundh Eriksson och Hans Peter Larsson listar några av de hetaste skattefrågorna inför årsskiftet.

2021 närmar sig och med det nya året också en del förändringar att hålla ögonen på. I FAR-podden (se länk i slutet av artikeln) uppmanar Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare på PwC i Göteborg och Auktoriserad Skatterådgivare FAR både privatpersoner och företag att ha koll på de skattereduktioner som är att vänta.

För privatpersoner handlar det bland annat om en skattereduktion som främst gynnar låginkomsttagare och en skattereduktion för installation av grön teknik.

− Det avdraget kommer att vara likt rut- och rotavdragen så som de är uppbyggda i dag. Skatteavdraget görs omedelbart när fakturan betalas, säger hon i FAR-podden med rubriken De hetaste skattefrågorna inför årsskiftet.

Skattereduktionen för företag innebär avdrag vid inköp av inventarier, något som Resultat berättat om tidigare. (LÄS MER: https://www.tidningenresultat.se/kop-inventarier-till-jobbet-och-dra-av-pa-skatten/) För att stimulera företagandet i spåren av pandemin, och för att få in yngre på arbetsmarknaden, föreslås även tillfälligt nedsatta sociala avgifter för anställda som är mellan 19 och 23 år och en tillfällig utvidgning av växa-stödet.

Podden gästas även av Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR. Han konstaterar att vi sällan sett en så expansiv budget som den som lagts inför 2021.

− Budgeten är på drygt 100 miljarder kronor och av dessa är 30 miljarder skattesänkningar. Det blir bra för företag och för rådgivare finns det mycket att ta. Det blir ett spännande skatteår, säger han.

Charlotta Marténg

Lyssna på FAR-podden här: https://soundcloud.com/far-podden/avsnitt-13-de-hetaste-skattefragorna-infor-arsskiftet?ref=clipboard&p=i&c=0